Talteen korjattua lankaa

Amerikkalaisessa kehruulehdessä Spin offissa (Spring 2012) oli kaksi artikkelia talteen korjatusta langasta (engl. harvested yarn). Kysymys on vanhan neuleen purkamisesta langaksi ja edelleen kehräämisestä ja kertaamisesta uudenlaiseksi langaksi. Talteen korjattu lanka (TK-lanka) on oma nimitykseni tälle lankatyypille. Voidaan puhua myös kierrätetystä langasta, mutta termien selventämisen vuoksi käytän termiä kierrätyslanka silloin kun lanka kehrätään uusiokuidusta karstaamisesta lähtien.

Nykyään vanha neule päätyy kirpputorille tai jätteeksi, mutta ennen kuituaines on otettu käyttöön tavalla tai toisella. Emännän käsikirja vudelta 1931, (osa IV: Raajarikkoinen – Öljylamppu, s. 1027) eli ennen kaikkein kovimpia pula-aikoja, mainitsee shoddyn “eli keinotekoisen villan, joka on villalumpuista riipimällä ja karstaamalla saatua kehruuainesta, josta lampaanvillaan sekoittamalla voidaan kutoa kestäviäkin kankaita”. Toisen maailmansodan jälkeen elettiin ankarassa materiaali- ja tarvikepulassa, joka ulottui myös vaatemateriaaleihin. Silloin TK-lanka oli osa arkea, ei vain hauska harrastus.

Teollisuudessa kierrätetään jonkin verran kasvikuiduista (puuvilla, viskoosi) valmistettuja vaatteita palauttamalla ne ensin kuiduksi jollakin tekniikalla ja kehräämällä tämä uusiokuitu langaksi. Ylen verkkosivuilla ilmestyi juuri kiehtova artikkeli “Vanhasta vaatejätteestä kuoriutuu vajaassa vuorokaudessa kokonaan uusi kangas” tästä prosessista. Muutaman vuoden takainen ohjeeni tweed-langasta houkuttelee käsinkehrääjiä kierrättämään langanloppuja lampaanvillan seassa. On hauskaa, että kuitenkaan aina ei tarvitse langan uusiokäyttöä varten karstata sitä kuiduiksi asti.

Parasta olisi luonnollisesti korjata lankaa talteen neuleista, joita ei enää pysty käyttämään, koska ne ovat hajonneet tai venyneet muodottomiksi. Monia muuttoja kokeneen perheeni kaapeista ei tällaisia löytynyt, joten lähdin ostoksille UFFin alennuspäiville. Artikkelien neuvojen perusteella tarkistin neuleiden materiaaleja ja niiden rakennetta. Käytännössä myös puhtaat tekokuidut, kuten akryyli ja polyesteri, käyvät TK-langaksi, mutta niiden värjääminen on kasviväreillä tai Kool aidilla mahdotonta. Neuleen pitää tämän lisäksi olla muotoonsa neulottu, joten kaikki saumurilla ommellut neuleet leikattuine reunoineen saivat jäädä kauppaan. Useimmat muotoon ommellut neuleet on ommeltu yhteen ketjusilmukoita muistuttavalla tekniikalla (lähikuvassa), joten niiden purkaminen sujuu nopeasti. Valitsin vielä näiden kaikkien edellä mainittujen kriteerien lisäksi vielä paksuhkosta langasta valmistetut neuleet, jotta lanka ei katkeilisi purettaessa. Neuleen väriä en valinnut tarkkaan, sillä luonnonkuituja ja polyamidia pystyy värjäämään helposti.

vaalea_miesten_villatakki ketjusauma

Ensimmäisenä neuleena mukaan tarttui miesten vaalea, täysvillainen paita. Mukaan lähti myös naisten punainen takki, jonka materiaalina on villan lisäksi polyamidi ja puuvilla. Kumpikin vaate olisi varmasti ollut vielä käyttökelpoinen, mutta ei kovin siisti. Vaalea villapaita oli nyppääntynyt ja hieman huopunut takakappaleestaan, punainen takki nyppääntynyt ja venynyt. Nypyt katoavat purku- ja kehruuprosessin aikana, joten niitä ei kannata murehtia.

Purin miesten paidan ehjiksi kappaleiksi käyttäen apuna teräviä saksia. Nopeimmin kappaleiden irroitus toisistaan onnistui, kun sain etsittyä ketjusaumasta oikean pään ja vedettyä koko sauman auki kerrralla. Tämän vaiheen jälkeen minulla oli käsissäni kaulus, kaksi hihaa, etu- ja takakappale, yhteensä noin puoli kiloa raakamateriaalia.

Koneellisesti ja useat käsinkin neulotut vaatteet purkautuvat ylhäältä alaspäin, joten aloituspään löytäminen varsinaista langaksi purkamista varten oli erittäin helppo löytää. Neuleen lankaa ei tarvitse purkaa erikseen vaan purkamisen voi tehdä samalla kun lisää säikeeseen kierrettä. Kiinnitin aloituspään suoraan puolan vetolankaan ja aloin polkea. Ensin tosin pitää tietää mihin suuntaan kierrettä kannattaa lisätä. Lankaa tarkastellessani huomasin, että se koostui kahdesta irrallisesta langasta , jotka kumpikin olivat kahdesta Z-suuntaisesta säikeestä kerrattu yhteen S-suuntaan. Tällaisessa teollisessa langassa ei luonnollisestikaan ole enää minkäänlaista kierrettä, joten kierrettä täytyy lisätä. Spin offin artikkelissa kehoitettiin lisäämään kierrettä samaan suuntaan kuin lanka on viimeksi kehrätty. Testasin S-kierteen, mutta neuleen lanka vain menetti kierrettä. Vaihdoin suuntaa ja aloin purkaa lankaa Z-kierteiseksi.

saikeen_korjaus_talteen

Sopivan kierteen etsiminen vei jonkin aikaa, sillä sen tarkkailua vaikeutti neuleesta purkautuvan langan kiharuus. Päädyin lopuksi rytmiin, jossa jokaisella polkaisulla vedin lankaa neuleesta noin 4 cm ja syötin kohti piippua. Tämän rytmin asetuttua kehooni minun piti vain tarkkailla, että puola täyttyy tasaisesti. Yhden puolan täyttäminen kesti puolisen tuntia ja lankaa korjautui talteen noin 55 grammaa.

Sopivan korjaamisrytmin löytämisen jälkeen langan purkaminen puolalle ja siitä kertaaminen oli uskomattoman helppoa ja nopeaa. Suosittelenkin käyttämään aikaa juuri ensimmäisen vaiheen sopivan rytmin testaamiseen. Ensimmäisen puolan jälkeen seuraavat sujuvat nopeasti ja pian pääseekin kertaamaan. TK-lankaa ei välttämättä tarvitse kerrata, kaikki riippuu siitä millaista lankaa haluat kehrätä ja käyttää. Myös neuleen alkuperäinen lanka sanelee jonkin verran millaista TK-lankaa siitä on mahdollista saada. Vaalean neuleen kaksinkertainen lanka oli jo ennestään keskipaksua, joten päädyin kertaamaan lankaa vain kahdelta puolalta. Ohuempia alkuperäisiä lankoja voisi kuvitella kertaavansa kolmin- tai nelinkertaisina. Vaaleasta neuleesta talteen korjaamani lanka on valmiina perinteisen suomalaisen sukkalangan 7 veljeksen paksuista.

Valmis lanka on edelleenkin kiharaa, mutta yllättävän hyvin se oikeni jo purkamisen ja kertaamisen aikana. Seuraavaksi TK-lanka täytyy vähintään kostuttaa vyyhdillä ja antaa kierteen asettua, jotta sitä pääsee käyttämään. Tyypillisesti TK-langat ovat värjättyjä. Värjäämisen voi tehdä missä tahansa prosessin vaiheessa, ennen neuleen purkamista, säikeinä tai valmiina lankana. En ole kovinkaan kokenut (kasvi)värjääjä, joten päätin sävyttää langan valmiina. Vaalean TK-langan väri on aivan käyttökelpoinen jo sellaisenaan, mutta päädyin silti laittamaan kaiken langan kylmävärjäytymään yön yli tee- ja hennakylpyyn. Valitsin kylmävärjäyksen, koska lankaa käsitellessäni huomasin, että se on melko lyhytkuituista ja hentoista eikä välttämättä kestä kuumavärjäystä. Tässäkin vaiheessa jokainen kehrääjä voi valita oman visionsa TK-langasta.

Talteen korjattu, kerrattu sekä värjätty lanka on ihanan pehmeää ja sitä syntyi lyhyessä ajassa runsaasti. Vahvaa tästä TK-langasta ei tullut, koska neuleen lanka oli joko ennestään lyhytkuituista tai sen rakenne oli heikentynyt pesuissa. Tämän langan jälkisijoituskohde onkin mitä luultavimmin jokin suuri kolmiosaali sukkien sijaan.

valmista_TK-lankaa

Talteen korjatun langan (TK-lanka) vinkkilista:

  • ota kuvia työvaiheista
  • valitse neule, jota kukaan ei kaipaa
  • aloita kokeilu villa- tai villasekoiteneuleesta
  • tarkista, että neule on muotoon neulottu
  • neuleen väri ei ole valintakriteeri
  • anna rukin hoitaa purkaminen
  • testaa rytmi sekä purkamiseen että kertaamiseen
  • vyyhteä ja kostuta
  • säästä hieman alkuperäistä lankaa ja vertaile
  • värjää joko neuleena, säikeenä tai lankana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s