Käsin kehrätyn langan mittaaminen

Langan mittaamisen kautta selviää mihin lanka olisi hyvä käyttää, minkä kokoisilla työvälineillä sitä pitäisi käsitellä tai kuinka paljon kangasta siitä voisi kutoa. Kun kehrääjän käsiala alkaa tasaantua ja lopputulos muuttuu holtittomasta efektilangasta hallittuun lankaan, on aika pohtia langan mittaamista. Usein tässä vaiheessa lankaa on kehrätty jo esimerkeiksi sekä kauniiksi vyyhdeiksi ja sormet syyhyävät päästä tekemään jotakin itse kehrätystä langasta. Kokeneet kehrääjät pystyvät jo etukäteen määrittelemään lankansa mittasuhteet, vähemmän kokeneet mittaavat jälkikäteen.

Kehrääjän mittaus- ja vertaustaulukko

Taulukko on yhdistetty kahdesta eri lähteestä: Ravelryn lankataulukosta, ja Craft yarn Councilin standareista. Suomennokset ovat minun eivätkä ne kaikilta osin vastaa kansainvälisiä standardeja, koska esimerkiksi kaikille lankatyypeille ei ole suomalaisia vastineita. Kaavion luvut ovat viitteellisiä, koukun tai puikkojen koko kannattaa luonnollisesti aina testata koetilkulla.

langan_mittaus-ja-vertaustaulukko

Langan mittaus- ja vertaustaulukko (PDF)

 

WPI eli kierroksia tuumalla

WPI lyhenne tulee englannin kielisistä sanoista Wraps Per Inch eli suomeksi kierroksia tuumalla (2,54 cm). Tähän mittaamistapaan on kehitetty kauniita työvälineitä, mutta viivoitin, jossa on tuumat kelpaa erittäin hyvin. Kuten kuvasta näkyy, pahvista voi askarrella mittarin, jossa on tuuman kokoinen aukko. Mittaustuloksia on helppo verrata kansainvälisiin tuloksiin ja useimmat kehrääjät ilmoittavat lankansa mittasuhteet WPI-lukuina. WPI saattaa olla myös ilmestymässä kaupallisiin lankoihin ja neuleohjeisiin (Suuri Käsityö 2/2015, 30).

WPI-mittari

WPI mitataan kiertämällä kehrättyä lankaa tuuman matkalla vieri viereen. Työvälineen paksuudella ei ole väliä, sillä tässä mittaustavassa lasketaan kuinka monta lankaa mahtuu vierekkäin tuuman leveydelle. Lopputulokset vaihtelevat langan paksuuden mukaan, paksun sukkalangan WPI on 11-12, ohuen pitsilangan 18 tai enemmän.

 

Metrejä 100 grammassa

Useimmissa kaupallisissa langoissa ilmoitetaan kuinka monta metriä on 50 tai 100 grammassa lankaa. Näitä mittasuhteita tarkkailemalla on helppo korvata lankoja ja etsiä käsityö, johon kehrätty lanka soveltuu. Esimerkiksi Ravelryssa pystyy hakemaan ohjeen langan paksuuden ja metrimäärän mukaan.

metreja_grammoissa-mittari

Metrien laskemista varten tarvitaan 25 cm korkea pala pahvia, vaaka ja laskin. Lankaa kierretään pahvin ympärille 20 kertaa, jolloin yksi kierros on 50 cm pitkä ja yhteensä lankaa kiertyy pahvin ympärille 10 metriä. Pahvi lankoineen punnitaan ja tästä saadusta painosta vähennetään pahvin paino. Lasketaan seuraavaksi metrimäärä seuraavan kaavan mukaan:

10 : langan painolla grammoina * 100 = m/100g.

Metrien mittaaminen grammoissa vaatii hieman enemmän matematiikkaa kuin WPI:n laskeminen ja lopputuloskin saattaa olla summittaisempi. Mutta koska lanka ei kulu näistä mittauksista mihinkään, niitä on hauska tehdä ja vertailla taulukkoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s