Koukkarin valmistus

Lyhyesti, koukkarilla vedetään kehrättävä lanka rullalta piipun läpi. Usein tämä tärkeä työväline puuttuu, koska se on epäilyttävän näköisenä rautalanka-väännelmänä heitetty pois. Onneksi koukkari on helppoa valmistaa ja sen muotoilun kanssa saa pitää hauskaakin.

koukkarit

Koukkari voi olla yksikertaisesti vain rautalangan pätkä, jonka toisessa päässä on lenkki ja toisessa päässä koukku. Usein se roikkuu lyhyestä narusta ämmän ruuvissa, helposti käytettävissä. Koukkari voi olla myös kiinnitetty tappiin, jolloin sen voi laittaa käsivarren jättämään aukkoon rukin penkissä.

Yksinkertaisen koukkarin valmistus:

pehmea_rautalanka_1mm_karkipihdit

  • Leikkaa sivuleikkureilla (usein kärkipihdeissä on leikkuri) noin 20 cm pituinen pätkä ohuesta (8-10 mm) ja pehmeästä rautalangasta.
  • Kierrä kärkipihtien avulla toiseen päähän lenkki, josta koukkarin saa roikkumaan.
  • Taivuta toinen pää napakalle ja lyhyelle (n. 1 cm) koukulle. Testaa nouseeko koukkari piipusta ulos ja leikkaa koukkua lyhyemmäksi tarpeen mukaan. Esimerkiksi Kiikan rukin alkuperäinen kapea piippu vaatii hyvin lyhyen koukun, uudempaan ja suurempaan piippuun mahtuu pidempikin koukku.
  • Taivuta koukkaria käsissä hieman kaarevaksi, ylimmässä kuvassa näkyy kuinka kaari jatkuu samaan suuntaan kuin koukku.

Tappikoukkarit on tehty lähes samoin. Lenkin sijaan rautalanka on pujotettu joko korkin tai muovihelmen läpi. Tappikoukkari voi käyttää myös apuna langan kertautumisen testaamisessa: vedä kehrättyä lankaa noin 50 cm rullalta, laita koukkari keskelle ja taita lanka kaksinkerroin. Koukkarin pieni paino auttaa lankaa kiertymään itsensä ympäri ja samalla näkee millaista lanka olisi kerrattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s