Perinnerukin nyörit – korjaus, huolto ja vaihtaminen

Harvoin löytää perinnerukkia, perittyä tai ostettua, jossa olisi nyörit paikallaan. Ja nyörit ovatkin rukissa kuluva osa, jotka jokaisen kehrääjän kannattaa opetella korjaamaan, huoltamaan ja vaihtamaan itse. Toinen puuttuva osa on koukkari, jonka taivuttelusta voit lukea sille omistetusta artikkelista Koukkarin valmistus.

Perinnerukissa nyörit ovat oikeastaan vain yksi pitkä nyörilenkki, joka laitetaan rukkiin paikalleen kaksinkerroin. Tämän vuoksi nyörissä näyttää olevan risteämiskohta, joka vaihtaa paikkaa kehräyssuunnan mukaan. Kaksoisnyörejä on helppo säätää kireämmälle ja löysemmälle ämmän paikkaa siirtämällä. Vain hyvin harvoin, kaikkein itsepäisimpään rukkiin laitetaan erilliset nyörit.

Vanhat nyörit ovat usein hyvin venyneet, jolloin niissä ei ole minkäänlaista säädön mahdollisuutta. Mittaa uudet nyörit mieluummin rukin mukaan kuin vanhan nyörin. Vanhat nyörit ovat saattaneet myös rasvaantua, jolloin ne lipsuvat pyörällä. Tällöin ensiapuna on nyörien hyvin kevyt hiominen hiekkapaperilla. Katkenneet nyörit voi korjata laittamalla nyöriin pätkän uutta nyöriä, mutta helpommalla pääsee vaihtamalla nyörit kokonaan.

Tarvikkeet nyörien vaihtamiseen:

 • haukisiimaa (myös pellavanyöri, hauenkoukkusiima) nro 6 (voi ostaa esim. Toikalta)
 • sakset
 • tussi
 • ompeluneula
 • karhulankaa tai muuta vahvaa ompelulankaa

haukisiima_nro6karhulanka

Työohjeet nyörien vaihtamiseen:

 • Vanhat nyörit irrotetaan rukista joko leikkaamalla tai irrottamalla pyörän ja lyhdyn. Ota valokuva tai paina tarkkaan mieleen miten nyörit kulkevat pyörän ja kehrien kautta.
 • Siirrä ämmä mahdollisimman lähelle pyörää. Tästä syntyy nyöreihin säädön varaa. Haukisiima on pellavaa ja nyörillä on taipumus paremminkin venyä kuin kutistua.

amma_lahelle_pyoraa

 • Laita nyörikerä rukin vasemmalle puolelle ja kierrä nyöri ensin yhden kehrän kautta pyörälle, siitä uudelleen pyörälle ja lopuksi toisen kehrän kautta pyörän huipulle. Nyöri kulkee siis samaa reittiä kuin kehrätessäkin.

nyorin_pujotus

 • Leikkaa nyöri, jättäen reilut hännät. Sido nyörit väliaikaisesti yhteen merimiessolmulla. Testaa, että nyörit ovat sopivalla kireydellä ja kulkevat oikeita reittejä.

merimiessolmu

 • Merkitse nyörin yhdistymiskohdat tussilla solmun molemmin puolin.

solmun_merkinnat

 • Leikkaa hännät noin 4-5 cm pitkiksi ja ohenna ne. Haukisiimassa on kolme säiettä, joten ohentaminen tapahtuu noin senttimetrin välein säie kerrallaan (kts. kuva).

nyorien_ohennus

 • Laita nyörin hännät limittäin, merkkikohdat yhteen. Ompele karhulangalla nyörien päät yhteen. Helpointa on aloittaa keskeltä ja kohti päätyä. Neula kulkee nyörien läpi noin 3-4 mm välein. Päättele lanka ompeleiden sisään.

nyorien_ompelu

 • Irrota rukista pyörä ja lyhty.
 • Taita nyörilenkki nyt kaksinkerroin ja aseta pyörän kehälle. Laita pyörä paikalleen ja pujota lyhtyjen kehrät nyöreihin paikalleen.

nyorit_paikalleen

Nyörit voi ompelemisen sijaan myös pleissata eli punoa yhteen (kuvassa keskellä). Monet kalastamista harrastavat taitavat tämän taidon ja verkostakin löytyy opetusvideoita, kuten tämä animoitu short splice.

splaissattu_nyori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s