Väriä maaliskuun kunniaksi

Väripadat alkavat houkutella värjäreitä, maaliskuussa hieman lämmiteltiin vedenkanto-lihaksia. Kehrääjän vuoden kolmas haaste herätti sellaista innostusta ja malttamattomuutta kuin vain värjäri voi sielussaan kokea.

Aidon lammaskasvattajan Petran värjäykset hoidettiin alta ennen karitsointia. Voi hyvä ihme, kuinka suloisia otuksia! Petran omin sanoin: ”Lapsi haluaa yli polven unisukat ja valmislankahan ei kelpaa, joten äiti on onneksi jo syksyllä tietämättään aloittanut urakkansa kerimällä lampaat….lopputulosta odotellen”. Väreiksi valikoituivat komposti- ja happovärit. Suosittuja nämä anilliinit, mutta niin ne olivat jo 1860-luvullakin.

petran_massavarjatty_villa.JPG

Katjun kannoilla oltiin myös värjäämässä ennätysajassa. Happoväreillä tulos on luotettava ja sävyt pysyvät tummina pesun jälkeenkin. Erityisen kiehtovia ovat nuo ikat-kokeilut, joissa hyvin ilmenee väripartikkelien rooli värin tarttumisessa.

Päivin kirjessä (joita Rukkikuiskaajan lukijat selvästi fanittavat ja odottavat aina kovasti) kerrotaan ihanan reippaasti onnistumisista ja epäonnistumisista. Mielenkiintoisia ovat varsinkin nuo samassa reaktiiviväripadassa eri tavalla käyttäytyneet kuidut. Samojedit ovat itsepäisiä vielä lankoinakin!

Sanskille värjäykset ovat hyvin tuttua tavaraa, joten kokeilun kohteeksi pääsi mohairin kylmävärjäys, ilmeisesti kasvivärillä. Kaveriksi tuolle muodikkaalle anilliinille kaapelikertaamisessa kertyi musta alpakka. Mikä luksuslanka!

Kaisan happoväreillä saamat värit ovat ilahduttavan huolellisia. Auringonlaskun siniset ja anilliinit ne täälläkin näyttävät olevan suosiossa.

Helenan_maaliskuun_värjäykset olivat unohtuneet postilaatikon pohjalle vahingossa! Hän kertoo kehruuryhmänsä kokeiluista monien mielenkiintoisten kasvien ja jopa hiusvärin maailmassa.

Rukkikuiskaajan langat ovat vielä kuivumassa, koska opettajat sairastavat lomilla… Mutta kokeilun alla ollut avokadon kivien emäskäsittely tuotti lopulta kauniita vaaleita anilliinisävyjä, mitäpäs muutakaan. Kuvassa kivet, jotka lupaavasti näyttivät punajuurisen violeteilta!avokadon_kivet_matkalla_kompostiin

Tässä vielä Rukkikuiskaajan värjäämät langat sievästi kansiossa. Oikealla avokado-kokeilu ilman emäskäsittelyä, värit ovat selkeästi ruskeampia.

lankanaytteet.JPG

Jäikö jonkun värjäykset puuttumaan? Laita viestiä Rukkikuiskaajalle!

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s