Lampurilla kylässä

artikkelikuva

Lampuri Petra Gummeruksella ei ollut vaikeuksia tunnistaa Rukkikuiskaajaa Pyhäjärven juna-asemalla. Olin ainoa, joka jäi kyydistä. Toukokuussa 2016 olin matkustanut maan halki etelästä pohjoiseen villaa tapaamaan.

Edessä olisi ensin kahden päivän kurssitus Jokilatvan opistossa värttinä- ja rukkikehräämisestä ja sitten päästäisiin asiaan eli lampaisiin. Lampaita, niitä oli ainakin 250 ja joidenkin kesävilla oli säästetty minua ja kahta muuta vierasta, Merviä ja Elenaa varten.

lampaat_aitauksessa

Valitsin pienestä laumasta kauniin suklaanruskean uuhen, jonka uskoin katsovan minua lempeän ymmärtävästi. Villasta kehrätystä langasta tulisi minulle lempimyssy.

petra_valitsee_lampaan.JPG

Petra käytti apuna lammaskoiraa ja koukkua erottaessaan uuhen minua varten. Muut lampaat jytistivät helpottuneina ohi ja asettuivat katsomaan kuinka hyvin teoreettinen kaupunkilaisneiti käsittelee keritsimiä.

g-uuhi_portissa

Keritsemisen apuna käytettiin lampaan napakasti paikallaan pitävää laitetta, joka helpotti ainakin ensikertalaista valtavasti. B-sukupolveen kuuluva uuhi eli noin nelivuotias lammas muisti, että keritsemisen jälkeen kuuma olo helpottaa ja siksi asettuikin ihan kiltisti laitteeseen.

Petra näytti aluksi kuinka keritseminen tapahtuu. Ensin selkärangan molemmin puolin pitkä leikkaus ja sen jälkeen ylhäältä alaspäin kohti mahaa. Näytti ja kuulosti erittäin selkeältä. Sitten vain kuulosuojaimet päähän, kahden kilon tärisevä, terävä ja liikkuva sähkökeritsin käteen ja rohkeasti töihin.

rukkikuiskaaja_kerii

Tein aivan kaikki aloittelijan virheet ja B-uuhi näytti lopuksi aivan tilkkutäkiltä. Mutta kuulemma jo kahden viikon jälkeen muut lampaat lakkaavat nauramasta… Maassa oli paljon kahteen kertaan leikattua silppua, mutta selän päältä sain ison säkillisen hyvää ja pitkää villaa. Herkimmät kohdat viimeisteltiin saksilla, jotka toimivat myös yllättävän hyvin.

Tuo aurinkoinen hetki, jolloin halailin rauhallista ja onnellista, terveeltä eläimeltä ja heinältä tuoksuvaa lammasta oli upea! Villa odottaa vielä pesemistä ja kehräämistä, mutta odotan innolla päästä kehräämään itse kerittyä villaa.

Petra Gummeruksen löydät siis Myllymäen tilalta Pyhäjärveltä ja sieltä kannattaa ehdottomasti tilata raakavillaa omiin kehräyksiin. Kehrääjänä hän tietää mitä me muut kehrääjät odotamme villalta ja värejäkin on monia, jopa harvinaista pitkää luonnonmustaa.

artikkelikuva_loppuun

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s