Marraskuussa kehrääjä innostuu

Jos kansanomainen kehrääjän vuosi päättyi laskiaiseen, niin marraskuussa se alkaa. Martin lortti eli vyyhti lankaa pitäisi roikkua seinällä jokaisella kehrääjällä Martin päivänä 10.11.

Kaisan, Katariinan tai Kaarinan päivä on 25.11. ja silloin on ollut vuoden tärkein keritsemispäivä: ”Kaisan villa ei katoa”. Onko päivä oikeasti paras päivä keriä kierä- eli syysvilla? Vai onko kyseessä pyhään Katariinaan liittyvä uskomus? Pyhä Katariina yritettiin teloittaa teilipyörällä, joka kuitenkin halkesi ja siksi murhatyö tehtiin loppuun miekalla. Kansa on tulkinnut pyhimyksen tunnukset teilipyörän rukinpyöräksi ja miekan värttinäksi. Nopeasti katsottuna nuo samat kehräysvälineet näyttävät löytyvän myös Caravaggion upeasta maalauksesta.

pyha_katariina_ja-pyora

Jos villat keritään nyt, niin mitä niille seuraavaksi tapahtuu? Kehrääjän vuoden haaste tarttuu marraskuussa tähän paljon kipakkaa keskustelua herättävään aiheeseen mitään tapaa tuomitsematta.

  • Kerro kuinka käsittelet villan ennen karstausta. Jos pestään, niin miten pestään? Jätetäänkö pesu väliin kokonaan? Jos hapatetaan, niin miten hapatetaan? Tuuletetaanko vai upotetaanko veteen?
  • Jos aina peset villat, niin kokeile kehrätä pesemätöntä. Myös päinvastoin, jos aina olet kehrännyt pesemätöntä, niin kokeile nyt pestyä villaa. Rukkikuiskaajalta löytyy yhdenlainen pesuohje, mutta se ei suinkaan ole koko totuus villan käsittelystä.
  • Laittakaa kuvia ja tekstiä marraskuun loppuun mennessä, niin nostetaan yhdessä lammas pöydälle.
Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Marraskuussa kehrääjä innostuu

  1. Paluuviite: Kehrääjän vuoden haaste: Marraskuu | Me & yarn

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s