Marraskuun pesusavotta

Jos tuntee elämänsä tylsäksi ja haluaa vähän draamaa, niin aina voi kysyä kehrääjiltä miten he pesevät villansa. Kurssien alussa tästä aiheesta on aina saanut vääntää ja vääntää kättä. Moni muistaa kivenkovaa, että ”äiti ei ikinä pessyt villaa”. Pesikö äiti sitten lampaat?

Amos Aldenia, The big book of handspinning -kirjan kirjoittajaa lainatakseni, en keksi yhtäkään syytä kehrätä likaista villaa. Kenties historian elävöittäjät haluavat kokeilla pesemättömän villan käsittelyä, mutta onko sillekään arkeologisia todisteita?

Kirjoitin artikkelin villan pesemisestä ja se onkin Rukkikuiskaajan luetuin juttu. Tällä ohjeella, joka minulla toimii erinomaisesti, on muutama ihminen saanut aikaiseksi puhtaan ja tiiviin villaisen jalkapallon. Tämä todistanee sen, että villan kanssa oikoteiden ottaminen on hankalaa.

Kehrääjien killan tiedottaja Kaisa on kirjoittanut meille mahtavan blogitekstin, jossa lähes kaikki syyt ja vaihtoehdot villan pesemisestä on käyty läpi. Jos Rukkikuiskaaja pitäisi tenttejä, niin tämä olisi pakollista luettavaa.

ivin kirjeestä käy selväksi, että hän kuuluu Rukkikuiskaajan ja Kaisan kanssa samaan koulukuntaan. Hauskana apuvälineenä on salaattilinko, joka varmasti nopeuttaa villan kuivumista.

Sotkamon ahkerat kehrääjät ovat kokeilleet perinteisiä pesutapoja, mutta myös jotakin hieman erikoisempaa, nimittäin hiivapesua. Kokeilusta lisää voi lukea heidän lähettämästään kirjeestään.

Petran pesukokeilussa käytettiin luonnon voimia. Vanhaan porkkanapussiin pakattu talvivilla sai olla omissa oloissaan Suomen kesässä, vuoroin kastuen ja kuivuen. Petran omin sanoin: ”Helppohan tuo pesu noin olikin, vaan en laiskana ihmisenä viitsinyt pussille tehdä yhtikäs mitään ennen syksyä. Eli nostin sen lampolaan ja totesin ettei tää oo mun juttu. Liian hidasta ensinnäkin ja toisekseen sitä olis pitänyt väliin käydä kääntelemässä ja ehken ei niin paras pesupaikka tuohon hommaan ole hiekkamaa. Linnutkin tekivät omia tuhojaan nokkimalla villoja ja tuo pussikin olis voinut olla paremmin Suomen suloista kesää kestävä. Keskellä villakerrosta oli suht ok puhdasta villaa, päällä hiekanpölyä ja alla oli kaikki muut… Kokeiliskohan lumipesua villalle tälle talvea?”

petran_kesapesu

Näin artikkelin lopuksi vielä kuvallinen todiste sille miksi Rukkikuiskaaja suosittelee villan pesemistä. Kuvasin Myllymäen lampolassa köllötteleviä lampaita kun kaveri sitten päästi annoksen papanoita toisen selkään. Puhtaus on puoli kehräystä!

lammas_kakkii_kaikkialle

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s