Kauris ja vesimies -osio kehruuhaasteesta

Ensimmäinen osio Tähtiin kirjoitetusta haasteesta on nyt selätetty. Kehruu-Hellu ja Rukkikuiskaaja istahtavat teekupposten äärelle kokoamaan alkuvuoden tunnelmat ja suunnitelmat jatkoa varten.

Kehruu-Hellu: Tähtiin kirjoitetussa Haasteessa on nyt päästy alkuun. Miten sujuivat kauris ja vesimies -aiheiset kehruut? Mitä suunnittelit ja mitä sait aikaan?

Rukkikuiskaaja: Alkuvuosi olikin hurjan kiireinen, etten ehtinyt toteuttaa mitään. Muttarukkikuiskaaja02 sehän ei estänyt haaveilua! Haaveilin pehmeästä, yksisäikeisestä siniruskeasta langasta, josta olisin neulonut suuria pitsisuomuja. Ostin topsin, jonka Sanski oli värjännyt juuri täydelliseksi. Se pääsee tositoimiin myöhemmin. Mitäs sinä teit?

 

 

K: Tammikuu oli mulla myös kiireinen ja olin puolikuntoinen sairastelun vuoksi. Yhtenäkehruuhellu01 iltana kuitenkin istahdin alas ja hädissäni kehräsin suunnittelemaani bambilankaa, eli pilkkuja oli tarkoitus saada. Värit ja toteutus eivät ihan pilkkuja ja bambeja tuo mieleen, mutta kehräsin!

R: Tuntuu olevan yleinen trendi, tuo sairastelu.

K: Niinpä! Sairastelu pisti myös Sanskin suunnitelmat jäihin. Hän ehti kehrätä  tämän kauriin inspiroiman ruskeansävyisen säikeen. Toinen säie on vielä tekeillä ja suunnitelmissa oli  neuloa kynsikkäät, ennen kuin sairastaminen  meni kaiken edelle.

Sanski01

R: Kehräys on minusta hyvinkin fyysistä ja jos köhii sekä kuumeilee, niin ei jaksa tarttua rukkiin. Millaisia taukoja on suotu meidän esiäideille? Onkohan voinut tilata sängyn pohjalla teetä ja kurkkupastilleja viikon ajan?

K: No sanopa! Toisaalta kehrätessä on saanut sentään istua.

R: Todellakin, kehräystä pidettiin työnä, jonka pystyivät tekemään kaikessa kunnossa olevat ihmiset, miksei sairaatkin. Entisajan maalaistalossa ihmiset kärsivät kaikenlaisista pienistä vaivoista koko ajan, esimerkiksi “silmäpaskosta” eli rähmivistä silmistä, jotka aiheutuivat savusta. Kenties kehrääminen jatkui kaiken läpi, sillä aikataulu oli tiukka saada langat valmiiksi. Tässä näkyy hienosti kuinka kehrääminen oli ennen työtä ja nykyään harrastus, joka jää flunssan varjoon. Mutta kuten sanottu, sairastaminen (ja muutto) eivät estäneet haaveilemasta siitä hetkestä kun taas pääsee rukin ja langan ääreen.

K: Kauris eläimenä vaikutti  tässä ensimmäisessä osiossa olevan monelle innostava lähtökohta langan suunnittelulle. Lyylillä sen sijaan oli lähtökohtana vesimiehen värit. Kaksisäikeinen lanka on kasviväreillä värjättyä suomenlampaan villaa. Toinen säie on värjätty morsingolla ja toisessa on käytetty eri värikasveja.  Langasta hän neuloi harpulla tämän hartiahuivin, joka hänen omien sanojensa mukaan voisi tarvittaessa olla vaikka kauriille loimi.

lyyli_kollaasi

R: Kauriissa on vähän samat värit kuin noissa hurmaavissa suklaanruskeissa lampaissa. Ehkä siksi yhdistelmä tuntuu läheiseltä. Minun hankkimani  kuitu on ruskean ja sinisen sävyissä, aivan ihana surf and turf-yhdistelmä!

K: Vesimiehen kohdalla on minun synttärit ja suunnitelmissani oli neuloa päähine viime vuonna kehräämästäni ihanasta, tulppaanikimpun mieleen tuovasta  langasta. Oikeaa pipomallia ei kuitenkaan meinannut löytyä ja helmikuuta oli kulunut jkehruuhellu02o hyvän aikaa, kun lähdin pitämään kehruukurssia Muonioon. Opiskelijat olivat ihanan innostuneita, mutta kyllä se oli opettajallekin antoisaa, sillä sen jälkeen kehräsin vaikka mitä! Tuossa huumassa otin  kehrättäväkseni yhden harmaan villa-sarisilkkisekoituksen,  jonka olin tehnyt viime kesänä Villitarhassa Kehrääjien kesäyönä. Siinä kehrätessä sitten valkeni, että mullahan on jo kehrättynä yksi pliisu keltainen lanka, jonka kanssa tämä säie sopisi hyvin kerrattavaksi. Ja niin siitä tulikin todella onnistunut yhdistelmä, joka heti hihkaisi, että siitä on neulottava Stephen Westin Raxtur-päähine! Tällä tavalla yllätyksellisesti käytin siis haasteen syntymäpäiväkortin, joka antaa aika vapaat kädet. Lakkia ei kylläkään vielä ole, ehdin neuloa vain mallitilkun.

R: Stephen Westin mallit sopivat usein käsinkehrättyihin lankoihin. West fanittaa kovasti langanloppuja,  tekstuureja sekä käsinvärjättyjä lankoja ja ihmeellisesti lopputulos on tasapainoinen. Haaveilen Vertices Unite-huivista, johon voisi upottaa kaikki opettaessa syntyneet vinkeät pikkuvyyhdit. Palatakseni tähän meidän haasteeseen… Oinas taas on minun horoskooppieläimeni, joten ajattelin panostaa. Kehrään kahta väriä kalojen (sekä varaston) innoittamana ja kirjoneulon oinaansarvia! Kivrimit ovat suosikkikuvioni kautta aikojen, olen niitä piirrellyt, kirjonut ja virkannut aikaisemmin. En tiedä kuinka suuren asian teen, mutta jotakin jännää syntyy!rukkikuiskaaja01

K: Ai tuo kuvio on nimeltään kivrim, enpä tiennytkään!  Oletko päässyt jo alkuun? Mulle nimittäin kävi niin, että livahdin jo vähän etuajassa toiselle osiolle. Siinä kurssin jälkeisessä huumassa nimittäin aloin kehrätä tätä karstalevyä, jonka värit tuovat mulle mieleen Jäämeren ja koska Jäämeressä on kaloja niin aasinsilta haasteeseen on sillä hoidettu. Jäämereltä ei ole pitkä matka minun kotiseudulle, josta on kotoisin myös taiteilija Reidar Särestökehruuhellu_kollaasiniemi. Olen tutustunut hänen taiteeseensa ja kotimuseoon jo lapsena ja tästä langasta haluaisin neuloa jotain hänen hengessään. Yhteys oinaaseen syntyy siitä, että Särestöniemi kuvasi itsensä maalauksissaan usein eläimeksi ja yksi eläin, jonka hahmoa hän käytti, oli jaara eli pässi eli oinas

R: Ihanan lennokkaita nämä sinun pässinsiltasi! Minulla on vasta haaveissa tämä kokeilu. Siinä on edessä useita jännittäviä kohtia, kuten osaanko/jaksanko kehrätä kahta väriä niin, että niitä pystyy käyttämään kirjoneuleeseen. Eihän sen supertasaista tarvitse olla, mutta olisihan se kiva, että kuviot näkyy selvästi. Ensimmäiset kaksi kuukautta tästä vuodesta kuluivat mielettömän nopeasti, täytyykin käydä töihin, että saa langat ja kivrimit kuriin. Täksi seuraavaksi etapiksi otan myös henkilökohtaiseksi haasteekseni houkutella jonkun kaverin mukaan. Haluan niin nähdä mitä kaikkea ihmiset innostuvat tekemään!

K: Tänä  vuonna mikä tahansa on mahdollista!  Villabaretti-Soili otti kerralla koko 12-merkkisen eläinradan haltuun lähestymällä asiaa eläinten ja luvun 12 kautta. Hän onkin tänä vuonna kehrännyt jo vaikka mitä, muun muassa koirankarvalangasta 12-terälehtisen kukan hatun koristeeksi. Sähköpostissaan hän kertoo tehneensä kehräämästään langasta myös kissan ja lyhyistä kuiduista hän huovuttaa palloja, jotka voivat olla koiran leluja, lumiukkoakkoja tai vaikka planeettoja! Ja blogista löytyy sekä saturnuksen renkaita että uranuksen kuita! Mielettömän hienoa heittäytymistä haasteen pyörteisiin. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu mukaan, vielä on viisi osiota jäljellä!

 

Kategoria(t): Kehruuhaaste 2018. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s