Kehräyshaaste 2015, tammikuu-kesäkuu

Liityin Ämmä ja Koukkari – FB ryhmän kautta tulleeseen Merinellen kehräyshaasteeseen. Haasteessa saan vuoden ajan joka kuukausi uuden tehtävän, jonka toteuttamisesta kirjoitan lyhyen tekstin.

Tämä blogikirjoitus eroaa hieman Rukkikuiskaajan tavallisesta tutkitusta tiedosta, mutta tarkoituksena on myös testata perinnerukin äärirajoja. Useimmilla muilla haasteeseen tarttuneilla näyttää olevan käytössään modernit rukit ja modernit kehräyksen apuvälineet, joilla kehrääminen on oman kokemukseni mukaan erilaista kuin vanhoilla työvälineillä. Ei välttämättä helpompaa, mutta erilaista.

Haaste myös innoittaa minua kehräämään lisää. Useimmiten muut käsityötekniikat vievät aikaa kehräämiseltä, mutta nyt olen paneutunut uusiin kuituihin ja kokeiluihin. Kehruukilometrien karttuessa rukki on alkanut totella kummasti ja vihdoinkin minä olen se, joka vie tässä valssissa.

Kehräyshaaste on nyt jaettu kahteen osaan, koska siitä alkoi tulla melko pitkä kirjoitus…

Uusin haaste on aina ylimpänä!

Kesäkuu

Kesäkuussa kokeillaan uusia kuituja. On suuri askel siirtyä turvallisesta ja tutusta villasta, siinähän joutuu opettelemaan aivan uusia työtapoja. Haasteessa piti kehrätä joko pellavaa tai bambua ”from the fold” eli taitteelta. Kädet kyllä yrittivät kovasti muitakin otteita mutta ainakin bambuun tämä ote sopi paremmin kuin perinteinen suora venytys.

”Drafting from the fold” eli taitteelta kehrääminen tarkoittaa sitä, että kehrättävä kuitu taitetaan etusormen ympäri taitteelle ja kehrätään siitä. Loistava video, jossa yhdistyy sekä taitteelta että pitkävetoinen kehräys ja värttinärukin käyttö, valottaa asiaa paremmin kuin mitkään sanat. Käyttämässäni bambutopsissa kuidun huiput eivät tahtoneet asettua kierteeseen vaan sojottaa joka suuntaan kun välillä kehräsin ajatuksissani tavalliseen tapaan vetämällä kuituja suoraan.

bambu_topsit

Bambukuitu johon kehrääjät törmäävät on muuntokuitu, kuten viskoosi, soija, maito, maissi, lyocell ja kaikki tekokuidut (polyamidi, polyesteri). Muuntokuidulla tarkoitetaan kuitua, jonka rakenne on hajotettu ja sen jälkeen muunnettu toiseen muotoon. Luonnonkuiduista valmistetaan entsyymien avulla geelimäistä massaa, joka pursotetaan käsiteltäviä kuituja. Tämän vuoksi esimerkiksi bambu ei olekaan aivan se luonnonmukainen kuitu kuin voisi kuvitella. Nykyään suunnitellaan parempia tuotantotapoja, joissa entsyymi- ja vesikierto olisi suljettu, jolloin vettä ei kuluisi niin paljon eikä tuotantoprosessi olisi niin kuluttava. Lisää kuiduista voi lukea Irma Boncamperin klassikosta Tekstiilioppi – Kuituraaka-aineet.

bambu_pride_lanka

Kesäkuussa järjestettävän Pride-viikon kunniaksi kehräsin bambulangasta sateenkaaren. Testasin värien vaihtokohdissa ns. marling-tekniikkaa, jossa edellistä ja seuraavaa väriä kehrätään yhdessä. Kerratessa yksiväriset ja kaksiväriset kohdat sekoittuivat vielä lisää. Värit ovat hurjat, mutta kantaaottavana kaulahuivina tämä olisi mahtava!

Toukokuu

Kehräyshaaste vie minut varsin vieraille vesille ja mukavuusalueeni ulkopuolelle. Toukokuussa haasteena oli kehrätä joko kaapeli- tai bucle-lankaa. Kaapelilankaa olen muutaman kerran kokeillut, joten otin pörröisen bucle- eli lenkkilangan kokeilun alle. Langan, jota kohtaan olen tuntenut aina mitä suurinta antipatiaa. Langan, jolle en ole ikinä kokenut mitään tarvetta. Hyvissä merkeissä alkoi siis tämä kokeilu…

Mohairista kehrättyä lenkkilankaa käytetään hienoissa Chanelin jakuissa tuomaan rakennetta ja väriä. Langan rakenne on mielenkiintoinen, sillä siinä on ydinlanka, jonka ympärille kierretään lenkkilanka liian löysälle. Löysät lenkit korostetaan ja kiinnitetään paikalleen sitomislangalla. Lanka sopii monimutkaisuudestaan huolimatta aloittelevalle kehrääjälle, sillä ydin- ja sitomislanka voivat olla kaupallisia lankoja (kuten omassa kokeilussani). Kehrättäväksi jää vain lenkkilanka, joka saa olla ylikierteistä ja epätasaista.lenkkilangan_kehrayslenkkilangalla_kertaaminen

Sekoitin karstamyllyllä valkoista suomenlammasta ja intialaista silkkijätettä (lankakauppa Vihreästä Vyyhdistä), joka on syntynyt sarikankaiden kutomisesta. Kehräsin lenkkilangan ohjeiden innostamana melko kierteiseksi ja ohueksi, joskin silkki aiheutti mielenkiintoisia möykkyjä lankaan. Lenkkilanka on kierretty oranssin virkkauslangan päälle ja lopuksi lenkit on kiinnitetty paikalleen turkoosilla ompelulangalla.

Lankaa oli aivan ihana kehrätä! Vieläkään en tiedä mihin sitä käyttäisin, mutta kehruukokemuksena se oli nautinnollinen ja silkin värit nousivat esiin lenkeissä niin kauniisti. Aion ehdottomasti opettaa tämän langan syksyllä Helsingin työväenopiston Kkehräyksen erikoistekniikat -kurssilla.

bucle_yksityiskohta bucle-vyyhti

Huhtikuu

Huhtikuun haasteessa askarreltiin navajo- eli lenkkikertauksen parissa. Tekniikka on alun perin kehitetty värttinäkehruuseen, jossa on enemmän aikaa vetää säikeitä lenkille ja hallita lenkkien pohjukoita. Perinnerukilla lenkkikertauksen harjoittelu vaatii hyviä hermoja, sillä rukki on usein nopea eikä lähde liikkeelle pelkällä jalan painalluksella, kuten kaksipolkimiset modernit rukit. Usein lenkkikertaus harjoitellaan siinä vaiheessa kun itse säie pysyy suhteellisen ohuena eikä kolminkertaisena enää tuki lyhdyn piippua. Oman ahaa-elämykseni koin vihdoin kun katsoin tämän Sarah Andersonin selkeän ja syystäkin suositun videon lenkkikertaamisesta.

Lyhyt dokumentti Clara Shermanista, navajosta ja mestarikäsityöläisestä, on ensimmäinen kosketukseni tähän erilaiseen kehräystapaan. Säie kehrätään metrisellä, maahan tuetulla värttinällä kahteen kertaan ja tekniikat sen käsittelyyn ovat muutenkin kiehtovia. Lanka käytetään yksinkertaisena kankaan kutomiseen ja kolmisäikeinen, lenkkikerrattu nyöri ommellaan valmiin työn reunukseksi.

Haasteessa sai valita helpon eli pelkän lenkkikerratun langan kehräämisen tai kokeilla helmien lisäämistä kertausvaiheessa. Helmiä! Aivan pakko kokeilla, sillä olen aina ihaillut lankoja, joissa helmet kimaltelevat siveästi pörröisen kuidun seassa. Merinelle ystävällisesti linkitti haasteeseensa myös erittäin hyvän videon, jossa Adele Michelsen rauhallisesti esittelee kuinka helmet pujotetaan lenkkiin virkkuukoukulla.

Materiaalina on kevyesti sekoitetut suklaanruskea ja luonnonvalkoinen suomalainen alpakka ja merenvihreät noin 3 mm kokoiset lasihelmet. Virkkuukoukku, joka mahtui mukavasti helmen läpi, oli 1 mm paksuinen. Kehräsin säikeen ja monesta hätäisestä yrityksestä viisastuneena annoin sen levätä viikon ennen kuin edes yritin kertaamista. Epäilin kovasti, että helmet kulkisivat hampaiden läpi kiltisti rullalla, mutta näin kuitenkin tapahtui. Kertaaminen on hidasta, mutta helppoa. Vielä helpompaa se olisi ollut kaksipolkimisella rukilla, jossa jokaisen helmen jälkeen ei tarvitsisi pyöräyttää rukkia kädellä liikkeelle uudelleen. Lopputuloksena on maaginen, kimalteleva, rapiseva, keskipaksu (WPI 9) lanka, jota en ainakaan vielä raaski käyttää mihinkään. Ehkä seuraavasta erästä voisin virkata saalin tai pipon.

helmialpakkahelmialpakka_lahikuva

Muuten, turkkilaisella eli ristivärttinällä pystyy vuorotellen kehräämään ja kertaamaan saman tien lankaa, kuten tässä Jenkins woodworkingin videossa näytetään. Kokeilemisen arvoinen tekniikka ja samalla voikin pohtia kuinka sama onnistuisi rukilla…

Maaliskuu

Maaliskuussa kehräyshaasteessa kannustettiin omien ennätysten rikkomiseen. Tarkoituksena oli kehrätä niin ohutta kaksi- tai kolmisäikeistä lankaa kuin mahdollista. Oman ennätykseni rikkominen oli todella helppoa, sillä en ole aikaisemmin kehrännyt ohuen ohutta lankaa. Valmiin, kaksisäikeisen langan WPI:ksi tuli loppujen lopuksi on 15-16, joten yhden säikeen WPI on 30 paikkeilla. Aikaisemmat lankani ovat huomattavasti paksumpia ja tarkoitettu useimmiten kinnasneulomiseen. Onneksi tehtävänä oli voittaa vain oma itsensä, ihailen muita kehräyshaasteeseen osallistujia ja heidän seitin ohuita lankojaan valtavasti.alpakkalankaalpakkalanka_lahikuva

Materiaalina käytin noin 140 grammaa suomalaista, luonnonvalkoinen alpakkaa, joka karstautui ja kehräytyi kuin unelma. Lampaanvillan laitan karstamyllyn läpi kolme tai neljä kertaa, alpakalle riitti kaksi. Vedin karstatun alpakan ohentimella (diz) topsiksi, jonka jaoin vielä useampaan osaan ennen kehräämistä. Ja kehräämistä, sitä riitti! Neljä tuntia kului noin 50 gramman kehräämiseen ohuen ohueksi säikeeksi. Otin aikaa ihan mielenkiinnosta, sillä monet ovat puhuneet siitä kuinka ohuen langan kehräämiseen menee ikä ja terveys. Puhumattakaan siitä kuinka mustiksi sormet tulevat pölyisestä alpakasta…

alpakka_saie

Ennätyksiä on kehruussa tavoiteltu ennenkin. Veera Vallinheimon 1950-luvulla kirjoittamassa väitöskirjassa ”Das Spinnen in Finnland”, kerrotaan maaliskuussa 1954 pidetystä kilpailusta löytää Suomen mestarikehrääjä. Kilpailun protokollan mukaan osallistujan kuului kehrätä 50 grammasta villaa 50 gramman kerä yksisäikeistä lankaa 50 minuutissa. Voittaja, emäntä Hilja Markkula kehräsi yhteensä 359,5 metriä lankaa eli 719 senttiä minuutissa (uteliaille tiedoksi, langan WPI vaikuttaisi olevan 19-20). Voittoa ei saavutettu pelkästään langan metrimäärällä, vaan myös sen korkealla laadulla. (Vallinheimo 1956, 231-232.)

die_siegerin

Helmikuu

Helmikuun haasteena oli kehrätä lankaa, jossa kaksi tai useampaa väriä osuvat toisiinsa jopa kertauksen aikana. Kuulostaa helpolta, mutta ei olekaan niin yksinkertaista. Aikaisemmissa kokeiluissa värit ovat menneet kerratessa riemukkaasti sekaisin ja lopputulos on ollut hallitun sijaan yllättävä.

Useimmiten liukuvärjätystä topsista kehrätty lanka kerrataan navajo- eli lenkkikertaustekniikalla, jossa kertaus tapahtuu yhdellä säikeellä ja värit pysyvät selkeinä. Perinnerukkini on aivan liian nopea lenkkikertaukseen, mutta modernin rukin kaikkein hitaimmalla asetuksella olen onnistunut muutaman kerran.

Tein neljä karstalevyä, joista kaksi olivat pelkästään keltaisia, mutta kahteen sekoitin kolmea väriä. Käytetyt villat ovat massavärjätty, keltaiset värit tulevat sipulista, punainen ja harmaanvihreä Kool-aidista. Tiesin jo etukäteen, että tekemäni technicolour-karstalevy ei tule kehräytymään säännöllisesti…

karstalevytnelja_rullaa

Kehräsin jokaisen levyn omalle rullalleen. Kertaamiseen sain idean Blue mountain handcraftsin Bethiltä, jolla on lohdukseni myös murheita lenkkikertaamisen kanssa. Hän näyttää videossaan kuinka kertaa raitavärin aina saman värisen langan molemmista päistä. Kertasin siis aina kolme minuuttia kerrallaan keltaista keltaisen kanssa, katkaisin ja pörrötin päät karstalla, liitin uudet värit ja kehräsin taas kolme minuuttia technicolour-lankaa itsensä kanssa. Lopputuloksena on vyyhti, jossa pitkien keltaisten juoksujen välissä on välillä kirjavaa ja välillä oman värinsä kanssa kertautunutta lankaa.

lanka_avoimenalanka_keralla

Langasta oli aivan pakko neuloa möbius-tekniikalla Posie Moebius-huivi, jotta värien vaihtuminen langan sisällä näkyisi sopivasti. Möbius-huivit näyttävät muutenkin olevan kehrääjien suosiossa, johtunee siitä, että ohjetta on helppo muuntaa oman langan mittasuhteisiin sopivaksi.

posie_moebius-huivihuivi_yksityiskohta

Ohjetta etsiessäni ajauduin myös pohtimaan langan mittauksia. Tulossa on artikkeli WPIstä ja langan suhteiden laskemisesta, taulukon kanssa!

Tammikuu

Tehtävänä kehrätä vähintään 100 g matkien jotakin teollista lankaa. Useimmiten olen sitä mieltä, että käsinkehrääjän ei tarvitse saada aikaiseksi samanlaista lankaa kuin mitä kaupasta voi ostaa. Mutta onhan tämä nyt kiehtova kokeilu, imitoida jotakin koneellista.

Valitsin langaksi Gjestalin Naganon, jota ei enää kaupasta saa. Lanka on 100% superwash-villaa, noin 120 metriä 50 grammassa lankaa. Nagano on pehmeäkierteinen lanka, jonka rakenne on 4ZS eli neljä Z-suuntaista säiettä on kerrattu yhteen S-kierteellä.

Nagano-langan monisäikeisyys on tyypillistä teollisille langoille, mutta ei suinkaan käsinkehrätyille. Historiallisesti käsinkehrätty lanka on käytetty joko säikeenä tai kahdesta säikeestä kerrattuna. Syitä on monia, yhtenä tärkeimmistä syistä on monisäikeisen langan työteliäisyys verrattuna yksinkertaisempaan lankaan. Ongelmana on ollut myös kertaamiseen vaadittavien työvälineiden puuttuminen. Langan kaksinkertaiseksi kertaaminen onnistuu kahdelta kerältä, mutta kolmi- tai useampisäikeiseen vaaditaan jo jonkinlaisia apuvälineitä. Suomen länsirannikolle tulikin 1800-luvun lopussa Ruotsista uutuutena rullatuoli, johon sai jopa kolme rullaa yhtä aikaa kertaamista varten.

Olen jo aiemmin askarrellut käyttööni pahvilaatikosta ja sukkapuikoista rullatuolin (engl. Lazy Kate), johon sain olemassa olevat kaksi puolaani. Nelisäikeistä lankaa varten jouduin ensin kehittämään ratkaisun sille ongelmalle, että minulla ei ole käytössä kuin kaksi rullaa säikeitä varten ja yksi kertaamista varten. Siksi säikeet 1 ja 2 onkin kehrätty ensin tavallisella rullalla ja sitten kierretty pahvista tehdyn, putkimaisen ytimen ympärille. Säikeet 3 ja 4 ovat omilla puurullillaan. Kahdelle ylimääräiselle rullalle on sitten askarreltu oma rullatuoli. Kuvassa näkyy ratkaisu, joka toimi mainiosti enkä esimerkiksi kaivannut jarrua pidättelemään säikeitä.

rullatuolit_diy

Villan täytyy olla erittäin huolella lajiteltua, pestyä ja karstattua mitä ohuempaa lankaa kehrää, joten karstamylly auttoi tässä kokeilussa suuresti. Käsin karstaamalla käyttämästäni suomenlampaan villasta olisi tullut mahdollisesti liian epätasaista ja pörröistä. Monisäikeisessä langassa valmiin langan paksuuden säätäminen on haastavaa, joten päätin tällä kertaa pyrkiä mieluummin oikeaan rakenteeseen kuin oikeaan paksuuteen. Kuvassa on alapuolella vitivalkoinen Nagano-lanka ja yläpuolella vyyhdillä kehräämäni lanka, josta on valittu se kaikkein paras kohta kuvausta varten. Valmis lanka on ihanan pehmeää verrattuna kaksisäikeiseen lankaan, taidan säilyttää sen esimerkkinä jota voin silitellä opiskelijoitteni kanssa.

esikuva_ja_itsekehratty

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s